Hvad er sikkerhedsfodtøj?

Hvad er sikkerhedsfodtøj?

Sikkerhedsfodtøj hører under kategorien “personlige værnemidler” I henhold til det europæiske direktiv 89/686/EEC og kræver derfor en EC godkendelse.

Det beskytter brugeren mod:

• Beskyttelse mod mekaniske slag. Slag som følge af genstandes fald eller udslyngning    og en legemsdels sammenstød med en hindring

• Beskyttelse mod farlige stoffer og smitsomme agenser

• Personers fald - Forebyggelse af fald ved udskridning

 

Alle personlige værnemidler skal være CE-mærket. For værnefodtøj ligger der en konkret international C-standard til grund for mærkningen DS/EN ISO 20345. Følger man denne standard, formodes man at leve op til kravene i EU direktivet 89/686 /EEC Personal protective equipment. Følger man ikke standarden skal man ved dokumentation og tests godtgøre at værnefodtøjet lever op til direktivets krav.

Når en producent har lavet en sikkerhedssko, har han via sin CE-mærkning godtgjort og tager ansvar for, at skoen lever op til de specificerede krav (f.eks styrke i tåkappe, statisk sikring, skridsikkerhed eller type af sømværn).

Det gælder for alle CE-mærkede produkter, at mærkningen er gældende i produktets originaludførelse.
Laves der ændringer, bortfalder den originale CE-mærkning; og den som har ansvaret for ændringerne, har nu producentansvaret, og skal opdatere/forny CE-mærkningen.
Indlægssålerne i CE mærket værnefodtøj betragtes som en integreret del af fodtøjet og må derfor også kun skiftes eller ændres af producenten.

Det vil i tilfælde af en ulykke, hvor sikkerhedsskoen ikke har ydet den krævede beskyttelse, være typisk, at Arbejdstilsynet forsøger at finde årsagen. Det vil være producenten, som i en sådan situation konfronteres med manglerne. Dette kan fra Arbejdstilsynets side f.eks. udmønte sig i, at man påbydes at trække sine produkter tilbage, eller skal tilbyde at lave dem om, så de lever op til gældende krav.

Ligeledes kan der ved invaliderende mén, eventuelt komme erstatningskrav fra forsikringer eller Arbejdsskadestyrelsen.

Alt værnefodtøj fra Neskrid er CE mærket og lever altid op til gældende regler for værnefodtøj.

 

EN ISO 20345:2011

Fodtøj godkendt efter EN ISO 20345:2011, har som minimum tå værn, der beskytter mod faldende objekter på 200J og mod sammenpresning (15kN). Denne grundlæggende godkendelse kaldes også SB
Derudover kan der tilføjes yderligere beskyttelse til fodtøjet. De mest almindelige kombinationer er:

SB: Alle grundlæggende egenskaber er opfyldt. Den indeholder en beskyttelseståkappe og en olie, lud og syre. resistent ydersål
S1: Samme som SB + Antistatisk, lukket hæl, energiabsorberende sål
S1P: Samme som S1 + Penetrationsresistent mellemsål
S2: Samme som S1 + Vandafvisende skaft
S3: Samme som S2 + Penetrationsresistent mellemsål

EN ISO 20347:2012

Fodtøj godkendt efter EN ISO 20347:2012, er uden tå værn og til erhvervsmæssigt brug. Denne grundlæggende godkendelse kaldes 0B
Derudover kan der tilføres yderligere beskyttelse til fodtøjet. De mest almindelige kombinationer er:

OB: Alle grundlæggende egenskaber er opfyldt med en olie, lud og syre. resistent ydersål
O1: Samme som OB + Antistatisk, lukket hæl, energiabsorberende sål
O2: Samme som O1 + Vandafvisende skaft
O3: Samme som O2 + Penetrationsresistent mellemsål + Sålemønster

Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.